Jubileumboek

Update 12 december 2018:

Het jubileumboek is nu te koop bij Plantage de Kleijn in Wijchen-Centrum en Robben in Wijchen-Zuid.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Vanwege het 35-jarig bestaan van de Paardenmarkt Wijchen is een herinneringsboek over 35 jaar Wijchense Paardenmarkt samengesteld. Het boek wordt in de laatste week van november 2018 gepresenteerd.

Op vrijdag 30 november 2018 om 19.30 uur wordt het boek aangeboden aan de Wijchense burger, symbolisch in de persoon van wethouder Titus Burgers. Deze handeling vindt plaats in de raadszaal van het Kasteel.

Er zal deze avond tevens een toelichting gegeven worden op het boek door Guus van Heck, de samensteller en schrijver.

Wij nodigen u van harte uit deze avond bij te wonen.

Het boek is op die avond te koop voor €15,95.

________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Op de Paardenmarkt in 2018 missen we enkele bekenden

Bij het publiek maar ook achter de kramen en bij de demonstraties. Helaas,  moeten we dit jaar ook enkele actieve gasten op onze markt missen. Overleden is de imker die aan ons jarenlang zijn activiteiten en hobby toonde dhr. D. Vendel uit Puiflijk. Ook dhr. Thé Degen afkomstig uit Winssen overleed, de man die we hier goed kennen vanwege zijn ingenieus samengestelde kunstwerk waaraan alles draait en beweegt. Zonder bouwtekeningen in de praktijk samengesteld ; zicht op allerhande ‘werkende landbouwmachines’. Van hem hier een werkstukje: een bankje met tractorzittingen. “Rust es Efkus” Thé.

________________________________________________________________________________________________________________________________

 
Paardenmarkt Wijchen in 2016 was weer een groot succes

Een uitgebreide fotoimpressie van de drukbezochte Paardenmarkt Wijchen 2016 vindt u hier.

De winnaars bij het ringsteken op de paardenmarkt waren dit jaar : Atilay uit de Hof van Hagevoort;  Nienke uit de Merelstraat; Willem uit de Bronckhorstlaan en  Floor uit de Hoogmeer. Proficiat, voor hun prestaties ontvingen zij elk een fijne ijs(tegoed)bon aangeboden door IJSSALON MARKT 19.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Sponsoren gezocht

Houdt de Wijchense Paardenmarkt op de been

Al sinds enkele honderden jaren wordt er vee verhandeld in Wijchen. Vele jaren was de Wijchense Veemarkt een belangrijk evenement voor de gehele streek. Na de Tweede Wereld oorlog kwam er de klad in, maar 34 jaar geleden werd een nieuw initiatief ontplooid en kwam er weer jaarlijks een veemarkt.

Naast activiteiten met paarden ( de handel, ponyrijden, rondrit met koetsen, ringsteken etc.) is het ook een historische markt met oude ambachten, vooral gericht op  landbouw en veeteelt.  Voor de kinderen is er kleinvee en een mini-kinderboerderij. De paardenmarkt wordt druk bezocht door 3000 mensen van alle leeftijden.

De Veemarkt wordt in stand gehouden door sponsoren. De Gemeente Wijchen, het Centrummanagement zijn bijvoorbeeld sponsoren, maar ook  Wijchense bedrijven doen als sponsor mee. Het motief is steeds om deze markt, die voor jong en oud  interessant is, in stand te houden, zeker nu de markt in zijn vernieuwde vorm volgend jaar al weer haar 35-jarig jubileum viert.

Echter….. een heel groot probleem is, dat het steeds moeilijker wordt om voldoende sponsorgeld bij elkaar te krijgen. Het zou daarom heel erg jammer zijn, als door een tekort aan financiën, de markt zou moeten stoppen. Vandaar onze nadrukkelijke oproep aan bedrijven en particulieren om ook sponsor te worden van de Stichting Veemarkt Wijchen. Wij zeggen dan ook, zeker als u iets heeft met de historie van onze Wijchense gemeente en de kerkdorpen, doe mee, onder het motto: Houdt onze Paardenmarkt ‘op de been’!

Wat krijgt u als sponsor: naast veel publiciteit bent u ook aanwezig op de speciale ochtend voor de sponsoren. Samen met het College van B&W en de andere sponsoren kunt u uw netwerk uitbreiden en krijgt u gratis toegang tot het gezellige ‘marktcafé’ .En minstens zo belangrijk: vele Wijchenaren zullen u dankbaar zijn.

Als u ons wilt sponseren stuur dan een mail naar paardenmarktwijchen@outlook.com en u krijgt per omgaande alle gegevens.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Paardenmarkt Wijchen in 2015 druk bezocht

________________________________________________________________________________________________________________________________

Winnaars paardenmarkt 2014
Op de Wijchense paardenmarkt zijn bij het Ringsteken de prijzen in Wijchen gebleven.
Deze gingen naar 1. Seb Jansen uit de Aalsburg en  2. Tijn van Haren uit de Veenhof
Het gewicht raden van de runderen lijkt  Wijchenaren wat minder goed af te gaan:
Het kalfje werd het beste ingeschat door Imke van Kerkhof uit Druten, terwijl het gewicht van de koe het dichtst benaderd werd door H. van Os uit Beuningen. Alle deelnemers dank voor de inzet; 
de winnaars - beloond met een cadeaucheque van specialiteitenslagerij Sanders of een ijsbon van IJssalon MARKT 19 : Proficiat allemaal!
 
Wat de herkomst van de paardenmarktbezoekers betreft:
Wijchen werd vertegenwoordigd door al haar kerkdorpen.
Maar uit de adressering bij  het gewicht raden bleken er op de Wijchense markt ook  o.m. deelnemers te zijn uit: Neder- en Overasselt, Grave, Heumen, Beuningen, Deest,  Druten, Puiflijk, zowel Boven- als   Beneden Leeuwen. Verder uit Nijmegen, Uden, Oss en zelfs belangstelling uit  Alphen aan de Rijn, Azewijn, Goirle en Leiden….!!

Tot volgend jaar.